URL



تکلیف رصدخانه آرسیبو

تکلیف رصدخانه آرسیبو

به گزارش کوتاه کننده لینک، با وجود امید دانشمندان، تلسکوپ رصدخانه آرسیبو بازسازی نخواهد شد.


به گزارش کوتاه کننده لینک به نقل از ایسنا و به نقل از اسپیس، سال ۲۰۲۰ رصدخانه مشهور "آرسیبو"(Arecibo) که شامل یک بشقاب بزرگ و یک گنبد بود که با کابل های فولادی نگه داشته شده بود و چندی بود که کابل های آن فرسوده شده بودند، فرو ریخت.
حال بنابر جدید ترین اخبار، تلسکوپ رادیویی نمادین پورتوریکو که در سال ۲۰۲۰ فرو ریخت، بازسازی نخواهد شد، باآنکه این منطقه شاهد افتتاح یک مرکز آموزشی جدید در سال آینده خواهد بود.
تلسکوپ رادیویی "آرسیبو" در سال ۱۹۶۳ تکمیل شد و داده هایی را جمع آوری کرد که منجر به دریافت یک جایزه نوبل شد و در پیشرفت علم نجوم نقشی اساسی ایفا کرد. در سال ۱۹۹۲ به نخستین رصدخانه ای تبدیل شد که سیارات خارج از منظومه شمسی را مشاهده کرد. این رصدخانه در چند دهه فعالیت خود نقش زیادی در جستجوی حیات فرازمینی همچون پخش نخستین پیام زمینی به اعماق فضا داشت.
اما برخلاف همه دستاوردهای "آرسیبو"، تعهد ایالات متحده بعنوان مالک و حافظ "آرسیبو" از سال ۲۰۰۶ گرفتار نقصان شد. بنیاد ملی علوم آمریکا(NSF) که حامی "آرسیبو" بود، در این سال بودجه "آرسیبو" را ۱۵ درصد کم کرد. عجیب بود که "آرسیبو" برخلاف بهره وری و دستاوردهای مداوم از نخستین تاسیساتی بود که با کاهش بودجه مواجه گردید.
بنیاد ملی علوم آمریکا(NSF) قبلا اعلام نموده بود که درحال آماده سازی برای تخصیص بودجه بین تاسیسات موجود به منظور آغاز فعالیتهای جدید است. این اقدامات شامل اختصاص بودجه و توسعه "آرایه میلی متری بزرگ آتاکاما" در شیلی است که ساخت آن از سال ۲۰۰۳ شروع شده است.
تصمیم برای کاهش بودجه "آرسیبو" با مقاومت جامعه علمی و فراتر از آن روبرو شد. همچون فرماندار وقت پورتوریکو که از بنیاد ملی علوم آمریکا درخواست تجدید نظر کرد. اما در سال ۲۰۰۷ باز هم بودجه "آرسیبو" کاهش پیدا کرد و از ۱۰.۵ میلیون دلار به ۸ میلیون دلار رسید. سپس با کاهش چشم گیر بودجه در چهار سال بعد، تعطیلی این رصدخانه قریب الوقوع به نظر می رسید.
در این هنگام، بنیاد ملی علوم آمریکا به یک کنسرسیوم جدید مأموریت داد تا مدیریت "آرسیبو" را در سال ۲۰۱۱ به عهده بگیرد و آنرا از یک مؤسسه با بودجه فدرال به مؤسسه ای تبدیل کند که بتواند از منابع دیگر به دنبال بودجه باشد.
خوشبینی در مورد این تحول و جابجایی خیلی زود جای خویش را به بدبینی داد. NSF همچنان به پشتیبانی از "آرسیبو" ادامه داد و ناسا یک سوم هزینه های آنرا تقبل کرد. با این وجود متعادل سازی بودجه توسط NSF و وعده سایر پروژه های جدید رصدی بار دیگر این رصدخانه را تهدید کرد.
در سال ۲۰۱۵، "رابرت کر" مدیر تاسیسات "آرسیبو" به سبب درگیری ها بر سر بودجه استعفا داد. در سال ۲۰۱۸، دانشگاه "فلوریدای مرکزی" مدیریت "آرسیبو" را بر عهده گرفت و کمک کرد تا خسارات وارده به "آرسیبو" از طوفان ماریا جبران شود.
اما انگار از آخر راه گریزی نبود. در ۱۹ نوامبر سال ۲۰۲۰، بنیاد ملی علوم آمریکا سرانجام تعطیلی رسمی عملیات این تلسکوپ را اعلام نمود و سپس در اول دسامبر هم سرانجام کابل های نگه دارنده پاره شدند و "آرسیبو" گرفتار فروپاشی شد.
بشقاب رادیویی عظیم رصدخانه آرسیبو یک مرکز غیرعادی بود، چونکه نقش کلیدی در سه زمینه مختلف علمی داشت: مطالعات جوی، نجوم رادیویی و رادار سیاره ای. تجهیزات رصدی تلسکوپ که در سال ۱۹۶۳ افتتاح شد، از یک سکوی شبکه مانند که بر روی یک بشقاب عظیم به عرض ۱۰۰۰ فوت (۳۰۵ متر) تعبیه شده بود، آویزان بود. اما در دسامبر ۲۰۲۰، کابل های پشتیبان آن پلت فرم از بین رفت و تجهیزات از درون بشقاب فرو ریخت و تلسکوپ را از بین برد.
حالا، بنیاد ملی علوم (NSF) که مالک آن است، تشخیص داده است که باوجود درخواست دانشمندان، رصدخانه آرسیبو هیچ تلسکوپ جدیدی برای جایگزینی با آن تلسکوپ دریافت نخواهد کرد. پروژه آموزشی جدیدی در آنجا درحال افتتاح است.
بنیاد ملی علوم در نظر دارد میراث رصدخانه را به یک مؤسسه آموزشی مهم در پورتوریکو تبدیل کند تا آنجا مرکزی برای آموزش علوم، فناوری، مهندسی و ریاضی (STEM) باشد. مقرر است این مرکز در سال ۲۰۲۳ افتتاح شود.
بنیاد ملی علوم در نظر دارد ۵ میلیون دلار را در یک دوره پنج ساله به این مرکز ارائه نماید. بر اساس گزارش آسوشیتدپرس این بنیاد همینطور می خواهد هر ساله یک قرارداد نگهداری پنج ساله به ارزش حداقل ۱ میلیون دلار به رصدخانه عرضه کند.
رصدخانه "آرسیبو" فضای غرورآفرینی برای دانشمندان پورتوریکویی و جامعه محلی حول آن بود. از بسیاری جهات، این رصدخانه نماد پورتوریکو بود، چون که محل فیلمبرداری چند فیلم مشهور هالیوودی نظیر "جیمز باند" هم بود و شهرتی جهانی داشت.




منبع:

1401/07/23
10:17:48
5.0 / 5
439
تگهای خبر: شبكه , فناوری , هزینه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان gph در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۵
کوتاه کننده لینک

کوتاه کننده لینک