URL



جهان با كمبود هلیم روبرو است

جهان با كمبود هلیم روبرو است

به گزارش كوتاه كننده لینك جهان در معرض خطر كمبود هلیم قرار دارد. كمبود وجود این عنصر تأثیرات زیادی بر روی تصویربرداری پزشكی و تحقیقات علمی خواهد گذاشت.


به گزارش كوتاه كننده لینك به نقل از ایسنا، بر مبنای آخرین آمار، جهان با كمبود هلیم مواجه می باشد و بنابراین قیمت هلیم در طول یك سال ۱۳۵ درصد افزایش ناگهانی داشته است.
هِلیوم یا هلیُم (Helium) با نشان شیمیایی He یك عنصر شیمیایی با عدد اتمی ۲ و وزن اتمی ۴٫۰۰۲۶۰۲ است. هلیم پس از هیدروژن دومین عنصر سبك كیهان است و از لحاظ فراوانی هم باز پس از هیدروژن در جایگاه دوم قرار می گیرد گرچه با وجود كاربردهای بسیار مهم و حیاتی كه دارد بر روی زمین بسیار كمیاب است.
این عنصر، بی بو، بی رنگ، بی مزه، غیرسمّی، از دیدگاه شیمیایی بی اثر و تك اتمی است كه در جدول تناوبی در بالای گروه گازهای نجیب جا دارد. دمای ذوب و جوش این ماده در بین دیگر عنصرها بسیار پایین است بنابراین در دمای اتاق و البته در بیشتر موارد به صورت گازی است مگر شرایط بسیار ویژه ای بر آن گذرانده شود. نزدیك به ۲۴ درصد از جرم گیتی سهم این عنصر است كه این مقدار بیشتر از ۱۲ برابر تركیب تمام عنصرهای سنگین است.
البته این نخستین باری نیست كه جهان با كمبود هلیم روبرو شده است چون كه در سال ۱۹۵۸ هم این مشكل به وجود آمد و افراد در "راهپیمایی روز شكرگزاری میسی" (Macy’s Thanksgiving Day Parade) بالن های خویش را به علت كمبود هلیم با هوا پر كردند.
علاوه بر كاربرد هلیم در پركردن بادكنك ها، هلیم مهمترین عنصر در خنك كردن آهنرباهای ابررسانا در تصویرسازی تشدید مغناطیسی یا ام. آر. آی(MRI) هم شناخته می شود. از این عنصر همینطور برای ساخت" ویفر سیلیكونی"(silicon wafers)، "فتوولتاییك"(photovoltaics) و سلول های خورشیدی هم استفاده می شود. در الكترونیك، ویفر(wafer) كه گاهی برش یا زیرلایه هم نامیده می شود، یك برش نازك از یك نیمه رسانا مانند سیلیكون بلورین است كه در ساخت تراشه های الكترونیكی و در فتوولتائیك برای ساخت سلول های خورشیدی كاربرد دارد.
فتوولتاییك یا به اختصار PV، یكی از انواع سامانه های تولید برق از انرژی خورشیدی می باشد. در این روش با بكارگیری سلول های خورشیدی، تولید مستقیم الكتریسیته از تابش خورشید امكان پذیر می شود. سلول های خورشیدی از نوع نیمه رسانا می باشند كه از سیلیسیوم یعنی دومین عنصر فراوان پوسته زمین ساخته می شوند. وقتی نور خورشید به یك سلول فتوولتاییك می تابد، بین دو الكترود منفی و مثبت اختلاف پتانسیل بروز كرده و این امر باعث جاری شدن جریان بین آنها می گردد. می توان فتوولتایك را در دسته فناوری های انرژی های تجدید پذیر قرار داد.
برخورددهنده هادرونی بزرگ(Large Hadron Collider) یا به صورت مختصر ال. اچ. سی(LHC) یك شتاب دهنده ذره ای و برخورددهنده مستقر در سازمان تحقیقاتی "سرن" در نزدیكی ژنو سوئیس از ۹۶ تن هلیم مایع در آهنرباهای ابررسانا بهره برده است.
آمریكا با عرضه جهانی ۴۰ درصدی در صدر بزرگترین تولید كنندگان هلیم در جهان قرار دارد. الجزایر و قطر به ترتیب در رده دوم و سوم تولید هلیم در جهان قرار دارند. برپایه یافته های یك مقاله انتشار یافته در مجله در "Gasworld"، هم اكنون تنها ۳ منطقه در حال تأمین ۷۵ درصد از هلیوم جهان هستند. ۱- شهر صنعتی رأس لافان در قطر، ۲- شركت نفت و گاز آمریكایی اكسون موبیل(ExxonMobil) و ۳- مخزن ملی هلیم آمریكا درشهر آماریلو، تگزاس.
هلیم مقادیر بسیار كمی از گاز طبیعی را ایجاد كرده و تنها از ۳ درصد یا بیشتر آن جهت استفاده تجاری استخراج می شود.
همه این موضوعات گواه این است كه كمبود هلیم می بایست جدی گرفته شود چونكه در اینصورت پژوهشگران در تحقیقاتشان و دیگر مسائلی چون تصویربرداری پزشكی با مشكل مواجه خواهند شد.




1398/03/21
14:23:49
5.0 / 5
1463
تگهای خبر: شركت , صنعت , فناوری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان gph در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۵
کوتاه کننده لینک

کوتاه کننده لینک