دانشجوی اوگور شاهین:
جهش های ویروس كرونا مانع از كارآمدی واكسن نمی گردد
به گزارش کوتاه کننده لینک دانشجوی اوگور شاهین، برگزیده جایزه مصطفی(ص) اظهار داشت: جهش های ویروس کرونا مانع از کارآمدی واکسن نمی گردد.
به گزارش کوتاه کننده لینک به نقل از ستاد ارتباطات و اطلاع رسانی جایزه مصطفی(ص)، پروفسور اوگور شاهین که سال قبل از برگزیدگان سومین دوره جایزه مصطفی(ص) بود، با کمک جدید ترین و پیچیده ترین فناوری ساخت واکسن توانسته واکسنی را توسعه دهد که ۹۵ درصد کارآمدی داشته است.
خدیجه عالیشاه، دانشجوی دکتری پیوسته رشته بیوتکنولوژی (زیست فناوری) پردیس علوم دانشگاه تهران که فرصت مطالعاتی خویش را در شرکتی وابسته به بیوان تک گذارنده اظهار داشت: همه موجودات زنده از باکتری ها تا تکامل یافته ترین موجودات، ماده ژنتیکی به نام دی ان ای در بدن خود دارند که از اجدادشان به ارث برده اند و کُدکننده خصوصیات ژنتیکی آنها است. بخش های مختلف از این کد ژنتیکی به پروتئین های متفاوتی ترجمه می شوند که در نهایت کلیه خصوصیات ما از رنگ مو و چشم، تا نحوه عملکرد و شکل اندام ها را شکل می دهند. ام آر ان ای در واقع مرتبط کننده و حد واسط این دی ان ای و پروتئین است.
وی اضافه کرد: تولید، تخلیص و تایید دارو یا واکسن بر پایه پروتئین بسیار دشوار، زمان بر و هزینه بر است؛ همینطور در شرایط نگهداری متفاوت امکان دارد ساختار پروتئین تغییر کند و عملکرد خویش را از دست بدهد. استفاده از دی ان ای بعنوان واکسن هم با مشکلاتی همراه است؛ ولی ام. آر. ان. ای هم از جهت تولید آسان تر است و هم منجر به تغییر پایدار در سلول های بدن نمی شود؛ به این علت بعنوان جدید ترین فناوری برای تولید واکسن به آن توجه شده است.
عالیشاه اظهار داشت: واکسن کرونای شرکت بایوان تک و تیم پروفسور شاهین مبتنی بر ام. ار. ان. ای و شبیه ساز ام. ار. ان. ای خود ویروس می باشد. این ام. ار. ان. ای بعد از ورود به سلول های بدن؛ پروتئین شاخی شکل ویروس کرونا را بیان می کند و بدون اینکه ویروسی در کار باشد، سیستم ایمنی به علت مواجهه با یکی از اجزای ویروس، تصور می کند با خود ویروس رو به رو شده است و آغاز به تولید آنتی بادی ضد آن می کند. همینطور سیستم ایمنی سلولی را هم فعال می کند؛ ازاین رو اگر ویروس واقعی وارد بدن ما شود، سیستم ایمنی آنرا شناسایی کرده و تلاش به حذف آن می کند و اجازه تکثیر ویروس را نمی دهد.
جهش های ویروس کرونا مانع از کارآمدی واکسن نمی شود
وی در پاسخ به این سؤال که آیا جهش های کرونا مانع از کارآمدی واکسن می شود توضیح داد: تابحال جهش های زیادی در مورد پروتئین شاخی شکل ویروس کرونا ثبت نشده است. با این وجود شرکت بایوان تک در یکی از مطالعات خود، سرم خون افراد واکسینه شده با واکسن خویش را با ویروس هایی که دارای جهش ثبت شده در پروتئین شاخی بوده اند، مجاور و تایید کرده است که واکسن ضد فرم های جهش یافته هم موثر بوده است.
وی اظهار داشت: در مجموع ساختار ویروس به شکلی که سیستم ایمنی نتواند آنرا بشناسد تغییر نکرده است. در ضمن اگر جهشی روی دهد که واکسن فعلی کارایی نداشته باشد، می توان به سرعت و با تلاش اندکی از ساختار فعلی به ساختار جدیدی از ام. ار. ان. ای رسید.
عالیشاه توضیح داد: در مورد واکسن کرونا، نکته مهمتر، شکستن زنجیره است؛ یعنی اگر واکسن به افراد در معرض خطر مانند کادر درمان تزریق و زنجیره همه گیری در جهان شکسته شود، زمان خواهیم داشت تا درمان کارآمدی برای این بیماری توسعه دهیم یا به واکسنی بهتر برسیم.
وی تصریح کرد: ضمن اینکه توسعه واکسن کرونا بر مبنای درمان ام. ار. ان. ای بسیار مهم است؛ چونکه می توان از این روش بعنوان مدلی برای توسعه درمان و پیشگیری دیگر بیماری های واگیردار و حتی سرطان استفاده نمود. در مجموع توسعه این فناوری، سال ها وقت برده است؛ ولی وقتی این زیرساخت به وجود آمد، روند تحقیقات کوتاه تر خواهد بود.
پشتکار پروفسور شاهین در کار علمی منحصربه فرد است
عالیشاه با نقل خاطرات دو سالی که در آلمان بعنوان یکی از دانشجویان پروفسور شاهین فعالیت می کرده اظهار داشت: در نخستین ملاقات با پروفسور شاهین، خیلی اضطراب داشتم که شاید دانش من کافی نباشد؛ ولی برخورد خیلی آرام و صمیمانه ای با من داشتند که اعتماد به نفس من را برای عرضه نتایجم بالا برد. پس از آن هم همیشه دانشجویان را تشویق به تلاش و مطالعه می کردند.
این دانشجوی زیست فناوری اضافه کرد: حتی وقتی آزمایش ها با شکست مواجه می شد، دکتر شاهین می گفت کار علمی همین است و آزمون و خطا جزیی از کار است.
وی افزود: پشتکار پروفسور شاهین و همسرش در کار علمی واقعا مثال زدنی بود و همسرش بعنوان خاطره ای نقل می کرد، در دورانی که تازه کار علمی را آغاز کرده بودیم، به جهت اینکه از سرمایه داران برای کار خود کمک بگیریم با آنها در همه جا حتی در مدت کوتاهی مثلا در آسانسور صحبت می کردیم تا آنها را راضی به حمایت مالی نماییم.
منبع: gph.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان gph در مورد این مطلب